KAMUS KULINER
KAMUS KULINER BASA JAWA-JAWA
Ampyang
Panganan legi kang kagawe saka gula
jawa dimasak nganti remambut banjur diwenehi kacang lan dicithak.
Apem
Panganan soko bahan glepung beras kang biasane
kangge upacara Saparan Yoqowiyyu.
Areh
Wujude cair , arupa santen
kenthel kang wis digodhog.
Bahane saka santen klapa.
Wingka
Babat
Bentuke meh padha karo
jadhah, mung rasane legi banget lan wis rupa dibakar sangan.
Bahan dhasare beras ketan,
kambil, lan gula. Asale saka Magelang
Arem-arem
Panganan kagawe saka beras
diwungkus godhong gedhang lajeng dikukus, ana isine ayam,sayur,lsp.
Panganan legi kaya dene kembang gula
kang wujud kapas legi kagawe saka gula.
Bajigur
Wedhang jahe kang ditambahi
garingan kolang kaling, ager-ager, blimbing, ulan kulit gambusing (jeruk bali).
Bajingan
Kambil kemelas utawa Tela
Marekam kang wis diresiki kulite banjur dijegurke badheg. Rasane legi lan pulen
. asale saka magelang
Brangkal
Panganan kagawe saka tela parut dibumbu
gurih terus digoreng.
Bengawan
solo
Panganan kagawe saka tela parut
dikukus diwenehi werna, tengahe isi gedhang lan dimaem kaliyan parutan klapa.
Beras
kencur
Wedhang kang biasa diombe kanggo jamu,
kagawe saka beras+kencur+gula jawa.
Bolumprit
Panganan legi kemriuk kang digawe
saka adonan glepung tela, gula lan santen kanil kang dichitak ing panggangan
wujud punthukan.
Bongko
Panganan gurih kang digawe saka
parutan klapa enom kang dibumboni gurih lan diwenehi kacang tholo.
Bothok
Panganan kang digawe saka tahu lan tempe kang diiris cilik-cilik kang dimasak, urang lan teri sakcukupe, lamtara (pete Cina), kambil enom parut, kang diwenehi bumbu alus lan ana kang mung diiris cilik-cilik. Isi bumbu kuwi mau mengkreng, rawit, belimbing wuluh, tomat, bawang, brambang, godhong jeruk purut, uyah, gula, lan moto sakcukupe. Kabeh bahan mau dicampur dadi siji diwungkus
Panganan kang digawe saka tahu lan tempe kang diiris cilik-cilik kang dimasak, urang lan teri sakcukupe, lamtara (pete Cina), kambil enom parut, kang diwenehi bumbu alus lan ana kang mung diiris cilik-cilik. Isi bumbu kuwi mau mengkreng, rawit, belimbing wuluh, tomat, bawang, brambang, godhong jeruk purut, uyah, gula, lan moto sakcukupe. Kabeh bahan mau dicampur dadi siji diwungkus
Bunthil
Panganan kang digawe saka godhong tales kang digodhog nganggo bumbu brambang, bawang, gula jawa, tumbar, salam, laos, uyah lan moto. Godhong bunthil mau diwenehi isi kayata bothok, ditambah areh, diwungkus dadi siji nganggo godhong gedhang lan didhang.
Panganan kang digawe saka godhong tales kang digodhog nganggo bumbu brambang, bawang, gula jawa, tumbar, salam, laos, uyah lan moto. Godhong bunthil mau diwenehi isi kayata bothok, ditambah areh, diwungkus dadi siji nganggo godhong gedhang lan didhang.
Carabikang
Panganan kagawe saka campuran
glepung beras lan aci, wujudipun bunder lan mekar kaya kembang warna warni.
Carang gesing
Panganan
saka gedhang, santen kenthel, pandan, endhog lan gula kang diwungkus godhong
gedhang banjur dikukus.
Cemplon
Gorengan saka parutan tela pohung kang
dikepel bunder isi gula jawa.
Cenil
Panganan
saka pathi tela kang diwenehi warna sakdurunge digodhog. Dipangan karo parutan
klapa lan gula pasir
Cethot
Panganan guruh saka glepung sagu
kang digawe bundher, dicemplungke banyu umob, dipangan karo klapa parut.
Clorot
Panganan legit kang uga diarani
“Dumbek” ing Tuban, wujude congorng kaya trompet kabuntel godhong lontar utawa
janur digawe saka glepung mawa santen lan gula jawa.
Combro
Bakwan tela kang isi sambel tempe.
Cothot
Gorengan legi kang digawe saka tela
pohung kang wis digodhog lan didheplok banjur dikepel lonjong isi gula pasir
sarta digoreng.
Cucur
Panganan saka glepung beras kang diroeng,
warninipun coklat amargi campuran saking gula jawa, rasanipun legi. Asring
wonten ing pasar tradisional.
Enten-enten
Panganan legi saka parutan klapa
diwenei gula jawa.
Entho-entho
Panganan gurih kagawe saka parutan
klapa enom kang dibentuk bunder mawa glepung beras banjur digoreng.
Emping
Panganan kang saka isi mlinjo kang digepengke, dipepe, digoreng, bibar e diwenehi bumbu, biasane mung dibumbuni uyah sakcukupe.
Emping teki
Panganan kang saka isi mlinjo kang digepengke, dipepe, digoreng, bibar e diwenehi bumbu, biasane mung dibumbuni uyah sakcukupe.
Emping teki
Panganan kagawe saka suket teki
kang digongso terus digepuk tipis di pepe lagi digoreng.
Enthog-enthog
Panganan gurih kang digawe saka
glepung jagung kang diadang lan dibentuk
bunder kaya endhog.
Enting-enting
Panganan legi kang digawe saka
gongsonan kacang kang didheplok lan dicampurake gula remambut banjur dichitak.
Galundheng
Panganan legi awujud roti bolu kang
digulung.
Gaplek
Bahan panganan kang digawe saka tela
pohung kang diepe nganti garing.
Gathot
Panganan saka gaplek kang dikukus
karo gula.
Gaya baru
Krupuk tela kang rasane meh
kaya slondhok, nanging bentuke luwih cilik lan tipis. Rasane gurih lank rasa
lembut ing ilat. Asale saka magelang.
Geblek
Panganan gurih kagawe saka pathi
tela kang diuleni lan dibentuk kaya angka 8 sambung-sambungan banjur digoreng.
Geplak
Pangnanan legi saka parutan klapa,
diwenehi gula lan werna kang diepeli.
Gethuk
Panganan
saka tela kang dikukus banjur dijojoh (dideplok) lan diwenehi gula karo parutan
klapa.
Glali
Panganan legi kaya dene kembang
gula, ananging pliket lan rada mulur kang kagawe saka gula.
Grontol
Panganan saka wiji jagung kang
disosog lan digodhog banjur diwenehi parutan klapa enom.
Growol
Panganan
saka tela kang dikum kurang luwih 3 dina lan digonta-ganti banyu, diperes lan
diremet nganti ajur banjur dikukus.
Gudhangan
Panganan saka rajangan ayur-sayuran
kaya dene: bayem, kangkung, kenikir, kacang lanjaran, wortel, thokolan,lsp kang
wis digodhog lan dibumbuni megana.
Gudheg
Panganan
saka tewel (gori/nangka enom) kang dimasak karo bumbu lan santen kenthel,
digeneni nganggo kuali nganti asat
Hawug-hawug
Panganan legi kang digawe saka
adonan glepung ketan lan parutan klapa digawe rong werna (biasane abang lan
putih) banjur dikukus.
Jadah
Panganan kagawe saka beras ketan
ingkang dikukus lan dithuthu kanthi lembut. Asring wonten ing tiyang hajatan.
Jadah
manten
Jadah isi abon utawa daging kang
diwungkus endhog dadar dibentuk segitiga, banjur disunduk nganggo pring
kawungkus glonggong.
Jlanggem
Gorengan legi meh kaya “Randha
royal” kang tengahe diisi gula pasir lan digoreng.
Karag
Sega diuleni mawa gamam +
bleng banjur dikukus, diirisi lan diepe banjur digoreng.
Karang gesing
Bentuke tumtuman gandhum
kang dicampur karo gedhang. Tumtuman mau didang. Rasane legi lan pulen. Bahan
dhasare gedhang karo gandum. Wujude meh pada karo utri utawa nagasari, mung
gedhange luwih akeh. Asale saka magelang.
Katul
beras abang
Panganan legi saka adonan katuling
beras abang, gula lan santen kanil kang dikukus kanthi wungkusan godhong
gedhang.
Katul
jagung
Panganan legi saka adonan katuling
jagung, gula lan santen kanil kang dikukus kanthi wungkusan godhong gedhang.
Kembang
goyang
Klethikan legi digawe saka adonan
gandum, santen kanil lan gula, banjur diclupi cithakan panas bentuk kembang
saka wesi lan digoyang-goyangake ing minyak panas nganthi icul dhewe.
Kembang
jambu
Panganan legi awujud klethikan saka
adonan glepung beras, glepung ketan, santen kanil,endhog lan gula kang dibentuk
kaya kembang jambu sacepuk banjur digoreng lan diglasir gula putih.
Kembang
waru
Panganan gurih awujud klethikan
saka adonan glepung beras, glepung ketan, santen kanil,endhog, gula lan
garam kang dibentuk kaya kembang waru
sacepuk banjur digoreng.
Kipa
Panganan asal kota gedhe kang
ditekuk, warna ijo isi gedhang utawa enten-enten.
Klepon
Panganan
saka glepung beras ketan diuleni karo santen, diisi gula jawa banjur
dicemplungake ing wedang umub, dipangan karo parutan klapa
Kopi Jos
Ejeran kopi ireng kan diwenehi mawa areng. Mula jenenge kopi jos, merga muni suara “joss” pas mawa areng mau dicelupke nggon kopi ireng kuwi.
Kroket
Ejeran kopi ireng kan diwenehi mawa areng. Mula jenenge kopi jos, merga muni suara “joss” pas mawa areng mau dicelupke nggon kopi ireng kuwi.
Kroket
Panganan gurih kagawe saka kentang
kukus dilembutake lan diisi daging lan rajangan wortel, banjur dikepel lonjong
kaya kroket lan digoreng.
Krupuk garut
Panganan kang gurih
bahane saka adonan garut kang digiling (glepung+garam +bawang) banjur digodhog,
diirisi-diepe lan digoreng.
Kumbu
Bahan isen-isen kang kagawe saka
kacang-kacangan.
Kunir
asem
Wedhang kang kagawe saka kunir+asem
jawa+ gula jawa, biasa diombe kanggo jamu.
Lanthing
Panganan gurih saka bahan tela
pohung wujud klethikan goreng bunder-bunder kaya angka 8, ana uga kang nyebut
“Alen-alen” lan “Slondhok”.
Lapis
Panganan
saka glepung beras ketan, santen lan gula kang diwenehi warna lan dicethak.
Warna lapis siji lan sijine beda saengga katon endah.
Lapis
legit
Panganan ingkang kagawe saka
glepung beras ingkang dikukus lan wujudipun ditumpuk-tumpuk warninipun selang
seling dados disebat lapis. Dipunsebat legit amargi rasanipun legi.
Ledre
legi saka dadaran gandung rasa legi
kang diisi dheplokan gedhang legi banjur dilempit dadi loro.
Legendar
Panganan gurih kang digawe saka
ketan kang diadang mawa bleng, banjur dijojoh nganti pulen lan dikrawu parutan
klapa enom.
Lemet
Panganan legi saka parutan tela
pohung kang dikukus kanthi wungkusan godhong gedhang.
Lemper
Panganan kagawe saka beras ketan
kang kawungkus godhong gedhang, isine abon (iwak ayam utawi sapi kang di
suwir-suwir lajeng digoreng).
Lenthuk
Panganan kagawe saka telo kukus
dideplok diwenehi uyah, digiling sak lindok banjur digoreng.
Legendar
Krupuk sing asale saka sega
wadhang. Sega mau didheplok karo dicampuri uyah bleng. Sak banjure terus di
iris-iris tipis. Sakdurunge digoreng , biasane dipepe dikik. Asale saka
magelang.
Lepet
Panganan gurih saka ketan kang dikukus
kanthi wungkusan godhong pring.
Lotek
Panganan kagawe saka campuran
sayur-sayur ingkang sampun digodhog lan sayur-sayur ingkang taksih mentah ugi
lajeng dicampur kaliyan kaliyan ulekan gula, lombok, lan kacang.
Lumpia
Gorengan kang uga diarani “Risoles”
wujud buntelan dadaran glrpung kang diisi rajangan sayuran kaya dene: wortel,
thokolan, bung, lsp.
Lumpyang
Panganan gurih kang digawe saka
adonan pathi kanji digoreng nganggo lenga adem diobori, wujude kaya “Lumpia”
kenyil-kenyil isi thokolan banjur dipangan karo juruh kecap encer rasa gurih
pedhes.
Lupis
Panganan kagawe saka ketan kang
diwenehi gula jawa lan parutan klapa.
Lutis
Panganan kagawe saka campuran
irisan maneka warni buah lan dicocol kaliyan ulekan gula, lombok, lan kacang.
Magelangan
Panganan kagawe saka campuran sega,
tigan, lan mie kang digoreng. Asring dados maeman khas wonten ing warung burjo
(warung manekawarna masakan saking mie)
Manggleng
Panganan gurih kang digawe saka
tela pohung godhog kang dirajang lan diepe nganti garing banjur digoreng ngati
kemripik.
Marning
Kletikan
saka jagung diuyahi lan digoreng.
Mata kebo
Panganan
saka glepung beras ketan diuleni karo santen banjur diisi enten-enten lan
dikukus dilapisi godhong gedhang
Mata
roda
Panganan kang kagawe saka glepung
beras kang di gulung lan isine gedhang lajeng dikukus. Dimaem kaliyan parutan
klapa enom.
Megana
Bumbu sayur kang kagawe saka
parutan klapa enom dibumbu gurih, ana uga sing dibumboni gurih pedhes.
Mendhut
Panganan ingkang kagawe saka
campuran glepung beras lan aci, digawe bunder-bunder diisi gula jawa lan ning
jobone diwenehi santen klapa, kawuskus godhong gedhang lajeng dukukus.
Nagasari
Panganan
saka glepung beras, santen lan gula jawa kang digeneni nganti kalis, diisi
gedhang banjur dibuntel nganggo godhong klapa terus dikukus.
Ndog cecak
Panganan
kaya permen cilik-cilik warna-warni isi kacang-kacangan segedhe endhog cieak.
Ondhe-ondhe
Panganan legi bentuk bunder saka
glepung ketan kang diisi kumbu kacang banjur diglindhingake ing wijen lan
digoreng
Ondhe-ondhe
ceplus
klethikan legi gedhene sakneker
kang kagawe saka adonan gandum diglindhingake ing wijen banjur digoreng nganti
kemripik.
Ondhe-ondhe
roti
panganan legi gedhene sakepel kang
digawe saka adonan glepung, endhog lan gula kang dikepel banjur diglindhingake
ing wijen sarta digoreng.
Ongol-ongol
Panganan legi kagawe saka adonan
glepung beras, glepung ketan, santen, gula, lsp kang diwenehi werna, banjur
dikukus mbaka salapis nganti dadi lapisan warna-warni.
Parem
Panganan legi saka glepung beras kang
dibubur mawa parutan jahe lan gula jawa.
Pecel
Panganan kagawe saka sayur ingkang
warninipun ijem-ijem digodhog lajeng diparingi bumbu ulekan kacang lan lombok.
Pecel
lele
Panganan kang kagawe saka iwak lele
kang digoreng lajeng disiram kaliyan santen kelapa.
Penyek
dele
Panganan kagawe saka campuran
saking glepung beras, aci, dele lan bumbu-bumbu dhapur ingkang digoreng,
rasanipun asin lan gurih.
Penyek
jingking
Panganan kagawe saka campuran
saking glepung beras, aci, jingking lan bumbu-bumbu dhapur ingkang digoreng,
rasanipun asin lan gurih.
Penyek
kacang
Panganan kagawe saka campuran
saking glepung beras, aci, kacang lan bumbu-bumbu dhapur ingkang digoreng,
rasanipun asin lan gurih
Penyek
teri
Panganan kagawe saka campuran
saking glepung beras, aci, gereh teri lan bumbu-bumbu dhapur ingkang digoreng,
rasanipun asin lan gurih.
Penyek
undur-undur
Panganan kagawe saka campuran
saking glepung beras, aci, undur-undur lan bumbu-bumbu dhapur ingkang digoreng,
rasanipun asin lan gurih.
Penyek
urang
Panganan kagawe saka campuran
saking glepung beras, aci, gereh urang lan bumbu-bumbu dhapur ingkang digoreng,
rasanipun asin lan gurih.
Petolo
Panganan menika kagawe saka beras
ketan lan glepung beras ingkang warnanipun warna warni dipun paringi toya
santen. Panganan khas saking Kediri.
Pipis
Awujud tumtuman gandum kang
rasane legi lan wis didang. Wujude meh pada karo utri nangiung ora ana
gedhange. Asale saka magelang
Panganan saka glepung beras kang
wis disrinthili banjur dikukus kanthi cetakan saka pring, diisi gula jawa lan
diwenehi parutan klapa enom sarta dikepyuri gula pasir.
Puthu
ayu
Panganan wujud roti kukus kagawe
saka glepung, santen lan gula mawa warna ijo, banjur nduwure diwenehi parutan
klapa enom
Randha Royal
Panganan saka tape tela kang dialuske dibentuk bundher-bundher, njerone bisa diisi mises, keju, utawi selai, kang dicelupke adonan saka campuran gandhum, diwenehi gula, uyah lan banyu sakcukupe, lan diwenehi kocokan endhog.
Panganan saka tape tela kang dialuske dibentuk bundher-bundher, njerone bisa diisi mises, keju, utawi selai, kang dicelupke adonan saka campuran gandhum, diwenehi gula, uyah lan banyu sakcukupe, lan diwenehi kocokan endhog.
Rengginang
Klethikan gurih awujud krupuk kang
digawe saka kukusan ketan mawa bumbu
kang dicithak bunder banjur digoreng.
Rujak
Panganan kagawe saka buah-buwahan
ingkang diulek campur kaliyan lombok, kacang, gula jawa, lan sarem.
Sagon
Panganan legi kang digawe saka
glepung ketan, parutan klapa lan gula pasir diuleni banjur dicithak ing
panggangan.
Satu
Panganan legi kang digawe saka
glepung kacang ijo lan gula banjur dicithak ing panggangan.
Sawud
Panganan legi kang digawe saka
sawutan (parutan kang gedhe) tela pohung diadang mawa gula lan pawarna banjur
dikrawu parutan klapa enom.
Sayur
lodheh
Panganan kagawe saka sayur ingkang
dimasak sesarengan kaliyan santan klapa.
Sega
gurih
Panganan ingkang kagawe saka beras
ingkang dimasak sareng kaliyan santen klapa. Warnanipun kuning amargi diparingi
kunir ananging wonten ugi ingkang warninipun pethak amargi mboten dipunparingi
kunir.
Sega
kucing
Panganan ingkang isinipun sega lan
oseng tempe, sega lan sambel, sega goreng, sega lan sayur, lsp. Sega kucing
menika wonten ing angkringan (warung maeman ing pinggiran dalan) daerah
Yogyakarta.
Sekotheng
Wedhang kang saka jahe kang digeprek, godhong pandan, serai lan gula pasir, diwenehi irisan tipis kolang-kaling, sagu mututiara kang digodhog, roti tawar, kacang ijo kang digodhog, lan kacang tanah sangrai.
Semar mendem
Wedhang kang saka jahe kang digeprek, godhong pandan, serai lan gula pasir, diwenehi irisan tipis kolang-kaling, sagu mututiara kang digodhog, roti tawar, kacang ijo kang digodhog, lan kacang tanah sangrai.
Semar mendem
Panganan gurih kang digawe saka
ketan dikepeli isi daging utawa abon lan diwungkus endhog dadar banjur dibentuk
lonjong.
Semprong
Panganan
saka gandum, gula, endhog lan gula kang dicetak ing cetakan banjur digulung.
Slondhok
Awujud meh kaya krupuk ,
bentuke dawa kaya kalung. Rasane gurih. Bahan dhasare yaiku tela. Asale saka
magelang.
Sriping
Panganan kagawe saka gedhang
setengah mateng diiris tipis-tipis lajeng digoreng.
Srundeng
Parutan klapa gurih kang digoreng.
Tape (Tela, Ketan)
Panganan kang digawe saka ketan utawa tela utawa ketan kang wis difermentasi nganggo ragi. Ing wektu fermentasi tape, nganggo werna-werna mikroorganisme. Saka werna-werna kuwi mau bentuke dadi mbanyu, rasane legi rada kecut, rada pliket, lan ngandhut ‘alkohol’.
Telur gabur
Panganan kang digawe saka ketan utawa tela utawa ketan kang wis difermentasi nganggo ragi. Ing wektu fermentasi tape, nganggo werna-werna mikroorganisme. Saka werna-werna kuwi mau bentuke dadi mbanyu, rasane legi rada kecut, rada pliket, lan ngandhut ‘alkohol’.
Telur gabur
Kletikan
saka adonan pathi kanji, campuran gandhum+uyah+endhog+santen+pewarna kang di
uleni bentuk lonjong kaya endhok iwak gabus banjur digoreng lan diglasir gula.
Tempe
benguk
Tempe saka bahan kacang benguk kang
dibacem mawa santen kanil.
Temu lawak
Wedhang
kang biasa diombe kanggo jamu, kagawe saka campuran temu lawak lan gula jawa.
Terancam
Panganan kang digawe saka mlandhing (pete Cina), kecambah, kacang panjang, godhong kemangi, kang dicampur karo bumbu alus lan parutan kambil kang didhang 30 menit. Isine bumbu kuwi mau bawang, rawit, kencur, trasi kang dibakar, uyah irisan gula Jawa.
godhong gedhang lan didhang ngnthi mateng
Thiwul
Panganan kang digawe saka mlandhing (pete Cina), kecambah, kacang panjang, godhong kemangi, kang dicampur karo bumbu alus lan parutan kambil kang didhang 30 menit. Isine bumbu kuwi mau bawang, rawit, kencur, trasi kang dibakar, uyah irisan gula Jawa.
godhong gedhang lan didhang ngnthi mateng
Thiwul
Panganan legi kang digawe saka
gilingan tela pohung kang disrinthili mawa gula jawa banjur diadang.
Thontho
Wujude glindhingan sepada
setin. Rasane gurih. Bahan dhase kambil, glepung lan uyah. Bahan-bahan mau
dibunder-bunder banjur digoreng.Asale saka tanah jawa
Timus
Gorengan saka ubi kang wes digodhog lan
diuleni banjur dikepel rada lonjong.
Tumpeng
Panganan ingkang kagawe saka beras ingkang
dimasak migunakaken kusan (piranti masak tradisional jawa) sahengga wujudipun
kerucut. Asring dipundamek kangge upacara adat utawi tiyang ingkang kagungan
hajat.
Unthuk
cacing
Panganan legi saka glepung ketan
kang dicithak cilik dawa kanthi unthuk-unthukan kaya punthukan cacing banjur
digoreng.
Unthuk
yuyu
Panganan gurih saka adonan glepung
ketan, endhog (akeh kuningane), jahe, gula lan garam kang dicithak
mlungker-mlungker banjur digoreng.
Untir-untir
Panganan legi awujud klethikan
goreng digawe saka adonan glepung, endhog lan gula kang diuleni lan dibentuk
dawa banjur diunter-unter.
Wajik
Panganan legi kang digawe saka ketan
kang diadoni mawa gula jawa.
Wedhang Jae (Jahe)
Wedhang mateng dicampur jae kang digeprek utawa jae mau digodhog bareng banyu, diwenehi gula.
Wedhang lombok
Wedhang mateng dicampur jae kang digeprek utawa jae mau digodhog bareng banyu, diwenehi gula.
Wedhang lombok
Wedhang
saka geprekan lombok rawit kang diwenehi gula batu.
Wedhang rondhe
Wedhang kang saka jae kang dibakar, godhong pandan lan serai, gula pasir, diwenehi rondhe, kacang tanah sangrai, kolang-kaling, sagu mutiara abang. Rondhe kuwi mau bentuke bunder, saka adonan tepung ketan putih diwenehi uyah, kang isine kacang tanah, kang digodhog.
Wedhang Sereh
Wedhang saka nggawene nganggo godhong sereh kang digodhog bareng banyu karo gula ngnthi mateng.
Wedhang Setup
Wedhang saka jambu kluthuk kang dionceti, di tugel-tugel, digodhog bareng banyu sak gulane nganthi mateng.
Wedhang Tebu
Wedhang kang nggawene mung saka tebu kang diperes banyune. Biasane ditambah batu es, dadi es tebu.
Wedhang Uwuh
Wedhang kang digawe saka jae bakar kang digeprek, serutan kayu secang garing, gula batu, godhong kayu manis garing, godhong cengkeh garing, godhong pala garing lan cengkeh utawa batang cengkeh garing kang digodhog nganthi mateng.
Wela
Wedhang kang saka jae kang dibakar, godhong pandan lan serai, gula pasir, diwenehi rondhe, kacang tanah sangrai, kolang-kaling, sagu mutiara abang. Rondhe kuwi mau bentuke bunder, saka adonan tepung ketan putih diwenehi uyah, kang isine kacang tanah, kang digodhog.
Wedhang Sereh
Wedhang saka nggawene nganggo godhong sereh kang digodhog bareng banyu karo gula ngnthi mateng.
Wedhang Setup
Wedhang saka jambu kluthuk kang dionceti, di tugel-tugel, digodhog bareng banyu sak gulane nganthi mateng.
Wedhang Tebu
Wedhang kang nggawene mung saka tebu kang diperes banyune. Biasane ditambah batu es, dadi es tebu.
Wedhang Uwuh
Wedhang kang digawe saka jae bakar kang digeprek, serutan kayu secang garing, gula batu, godhong kayu manis garing, godhong cengkeh garing, godhong pala garing lan cengkeh utawa batang cengkeh garing kang digodhog nganthi mateng.
Wela
Gethuk kang isine tempe.
Yangko
Panganan
kagawe saka glepung beras, rasane legi, wujude asring kotak-kotak lan
warnawarni, asalipun saka dhaerah yogyakarta.
Comments
Post a Comment